Początkowy etap w rozwoju prawa autorskiego w radzieckiej Ukrainie w okresie międzywojennym - Naluzhna, Nadiya (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Przedmiotem pracy są początki kształtowania się prawa autorskiego w Ukrainie w okresie międzywojennym. Celem jest wskazanie, iż pomimo że ustawodawstwo ukraińskie musiało wzorować się na ustawodawstwie radzieckim, to jednak zachowało ono pewne cechy samodzielności. Jak wykazuje autorka, ustawodawstwo to odbiegało od ówczesnych standardów międzynarodowych zawartych w Konwencji berneńskiej o ochronie praw autorskich. Autorka analizuje w artykule: okres przed powstaniem ustawy „O prawie autorskim”, prace nad ustawą „O prawie autorskim” i jej podstawowe założenia oraz zasady prawa autorskiego. W zakończeniu autorka dowodzi, porównując ukraińską ustawę „O prawie autorskim” z 6 lutego 1929 r. z radzieckimi ustawami, zwłaszcza ustawą o podstawach prawa autorskiego z 30 stycznia 1925 r. oraz dekretem o zasadniczych prawach autorskich z 16 maja 1928 r., że ukraińskie prawo autorskie, co do istoty, było mniej korzystne dla autorów niż prawo obowiązujące w Związku Radzieckim. Autorka wykazuje również, że pewne odrębności prawa ukraińskiego nie wpływały w istotny sposób na uprawnienia przyznawane autorom dzieł literackich i artystycznych.
Keywords: rozwój prawa autorskiego w Ukrainie; monopole prawa autorskiego; uprawnienia majątkowe autorów