Prawo arbitrażowe Chińskiej Republiki Ludowej na tle ustawy modelowej UNCITRAL o międzynarodowym arbitrażu handlowym − zagadnienia wybrane - Łągiewska, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Arbitraż, będący pozasądową metodą rozstrzygania sporów, jest w Chinach stosunkowo popularny. Co prawda Chiny nie przyjęły dotychczas ustawy modelowej UNCITRAL, niemniej jednak prawo arbitrażowe Chińskiej Republiki Ludowej, uchwalone w 1994 r., odzwierciedla standardy międzynarodowe, na przykład zasadę poszanowania autonomii woli stron oraz autonomiczny charakter klauzuli arbitrażowej. Mimo to w artykule podjęto próbę udowodnienia, że Chiny posiadają unikalny system arbitrażu, tzw. arbitraż o chińskiej specyfice. Celem niniejszego artykułu jest zatem nakreślenie najistotniejszych różnic między chińskim prawem arbitrażowym a ustawą modelową UNCITRAL dotyczącą międzynarodowego arbitrażu handlowego w perspektywie porównawczej.
Keywords: Chiny; arbitraż; prawo; pozasądowe metody rozwiązywania sporów; UNCITRAL