Charakterystyka i rozwój zasady trójpodziału władzy w ustroju Królestwa Niderlandów - Tobolski, Jan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Artykuł zawiera ogólny opis teoretycznych założeń zasady trójpodziału władzy, a także bardziej szczegółową charakterystykę jej rozwoju i realizacji w ustroju konstytucyjnym Królestwa Niderlandów. Autor opisuje historyczne zmiany w zakresie obecności, stopnia i sposobu wdrożenia tytułowej zasady w holenderskiej ustawie zasadniczej, aż po przyjęty współcześnie kształt aktu prawnego. Treść konstytucji zostaje scharakteryzowana pod kątem stopnia realizacji zasady trójpodziału władzy oraz zgodności z nią obecnych w holenderskim modelu organizacji państwa rozwiązań ustrojowych. W dalszej części artykułu scharakteryzowany zostaje również współczesny sposób wykonywania przez konstytucyjne organy Królestwa Niderlandów poszczególnych funkcji trójpodziału władzy. Z przybliżonego w ten sposób, swoistego dla badanego systemu politycznego, sposobu realizacji omawianej zasady ustrojowej autor stara się wyłonić rozwiązania odbiegające od praktyki organizacyjnej i funkcjonalnej współczesnych państw demokratycznych.
Keywords: konstytucjonalizm; trójpodział władzy; trias politica; kontrola i równowaga; Holandia; Królestwo Niderlandów