Rudolf Otto o filozofii religii Kanta i Friesa - Giel, Joanna; Jacyk, Dominika (Uniwersytet Wrocławski. Instytut Filozofii, 2023)
Monografia przybliża po raz pierwszy polskiemu czytelnikowi rozprawę Rudolfa Otto o tytule brzmiącym w oryginale "Kantisch-Fries’sche Religionsphilosophie und ihre Anwendung auf die Theologie" (1909). Składa się z dwóch zasadniczych części. Pierwsza część to obszerne wprowadzenie zatytułowane „W poszukiwaniu religijnego a priori. Wprowadzenie do lektury”, druga część natomiast zawiera przekład na język polski najważniejszych części rozprawy Otto. Rozprawa będąca przedmiotem monografii była ważnym etapem w kształtowaniu się perspektywy badawczej Rudolfa Otto; odegrała istotną rolę dla powstania zasadniczego dzieła Otto jakim jest „Świętość”. Prezentowana w języku polskim monografia stanowi poszerzenie polskich badań nad filozofią zarówno Rudolfa Otto, jak i Jakoba Friedricha Friesa, którego myśl stanowi przedmiot rozprawy Otto. Fries, będąc ideowym spadkobiercą Kanta, usiłował oczyścić filozofię Kantowską ze stwierdzonych przez niego nieporozumień. Dlatego też, prezentowana rozprawa stanowi także istotny wkład w badania nad recepcją filozofii Immanuela Kanta oraz zapoczątkowaną przez niego tradycją filozofii krytycznej.
Keywords: filozofia krytyczna; recepcja myśli kantowskiej; filozofia religii; rola uczucia w poznaniu religijnym; nauka o przeczuciu; J. F. Fries; R. Otto