Pszczoły jako dobro prawnie chronione - Stępień, Martyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Rozdział V to opowieść o pszczołach, które jako zapylacze są niezbędne do tego, aby zapewnić bezpieczeństwo upraw rolniczych oraz dostaw w ramach sektora spożywczego. Wynika to z faktu, iż pszczoły żyją w symbiozie z roślinami. Celem rozdziału V jest analiza polskich regulacji prawnych określających prawny status pszczół, przy uwzględnieniu specyfiki pszczół miodnych (populacja hodowlana) oraz pszczół dziko żyjących (populacja naturalna). W celu zachowania logicznego porządku, rozważania związane ze statusem prawnym pszczół zaprezentowano, zmierzając od ogółu do szczegółu.
Keywords: pszczoły; uprawy rolnicze; prawna ochrona pszczół