Jajko cenniejsze od kury, czyli dobrostan kur niosek w świetle regulacji prawnych w Polsce - Bednarska, Kinga (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Rozdział IV pokazuje, iż nie wszystkie zwierzęta traktowane są tak samo. Los zwierząt gospodarskich jest gorszy. Ludzkość od wieków utrzymywała zwierzęta gospodarskie w celu zaspokajania swoich potrzeb. Dopiero współcześnie kwestia warunków, jakie powinno się zapewniać tym zwierzętom, przeniknęła do debaty społecznej i prawnej. Efektem powyższego jest powstanie kategorii dobrostanu zwierząt – pojęcia, które umożliwia człowiekowi pozyskiwanie produktów odzwierzęcych. Założeniem niniejszego rozdziału jest dokonanie analizy obowiązujących w Polsce przepisów prawnych w zakresie chowu kur niosek oraz ocena tych regulacji pod kątem poziomu dobrostanu, jaki zapewniają zwierzętom. Rozdział IV opisuje potrzeby gatunkowe kur niosek, z uwzględnieniem zarówno potrzeb fizjologicznych, jak i behawioralnych oraz psychologicznych.
Keywords: chów kur; dobrostan kur; zwierzęta gospodarskie; prawna ochrona zwierząt