Glosa do wyroku Wysokiego Trybunału, Wydziału Gospodarczego Królewskiej Ławy Sędziowskiej (High Court of Justice, Business and Property Courts, The Queen’s Bench Division) z dnia 15 września 2020 roku, sygn. FL-2020-000018 - Littwin, Damian (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Glosa przedstawia problematykę odpowiedzialności z tytułu umowy ubezpieczenia utraconych zysków i klauzul rozszerzających tę odpowiedzialność w stosunku do szkód niefizycznych, opracowaną w oparciu o precedensowy wyrok Wysokiego Trybunału, Wydziału Królewskiej Ławy Sędziowskiej z dnia 15 września 2020 roku, sygn. FL-2020-000018, wydanym na tle epidemii wirusa SARS-CoV-2 i szkód z niej wynikłych. Orzeczenie porusza zagadnienia interpretacji klauzul rozszerzających odpowiedzialność ubezpieczyciela, klauzul ograniczających wspomnianą odpowiedzialność oraz problematykę przyczynowości, wskazuje kierunki interpretacji i zasady, w myśl których powinna być dokonywana. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na sposób interpretacji klauzul rozszerzających odpowiedzialność za szkody niefizyczne, które są coraz powszechniej stosowane w państwach zachodnich.
Keywords: ubezpieczenie utraconych zysków; odpowiedzialność ubezpieczeniowa za szkody epidemiczne; odpowiedzialność ubezpieczeniowa za szkody wyrządzone chorobą zakaźną; odpowiedzialność ubezpieczeniowa za szkodę powstałą w wyniku zakłóceń o charakterze niefizycznym; odpowiedzialność ubezpieczeniowa za szkody wyrządzone aktem władzy