Przymusowe lądowanie polskiego samolotu na lotnisku w Mińsku — analiza lotu Ryanair 4978 - Damińska, Marta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem artykułu jest analiza prawna incydentu lotniczego, do którego doszło w maju 2021 roku na Białorusi, kiedy to zarejestrowany w Polsce samolot pasażerski został zmuszony do lądowania, prawdopodobnie z intencją aresztowania znajdującego się na pokładzie opozycjonisty, pod pretekstem zagrożenia terrorystycznego. W artykule został przedstawiony dokładny opis wydarzeń, w tym szczegółowy raport z działań służb białoruskich wobec statku powietrznego, wskazano również podmioty uprawnione do wszczęcia dochodzenia w sprawie, rozwinięto zagadnienia związane z międzynarodowym prawem lotniczym, ze szczególnym uwzględnieniem międzynarodowych konwencji lotniczych, określono następstwa przechwycenia samolotu oraz potencjalne konsekwencje wobec Białorusi.
Keywords: międzynarodowe prawo lotnicze; odpowiedzialność międzynarodowa; przestrzeń powietrzna; przymusowe lądowanie; spór międzynarodowy; organizacje międzynarodowe