Zasada równego traktowania i zakaz dyskryminacji w zatrudnieniu - Krysiak, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem opracowania jest przedstawienie zasady równego traktowania i zakazu dyskryminacji w zatrudnieniu. Szczególna uwaga została skoncentrowana na przepisach kodeksu pracy. Autor poszukuje odpowiedzi na pytania, czy każde nierówne traktowanie jest podstawą zarzutu dyskryminacji oraz czy osoba świadcząca pracę na podstawie umów cywilnoprawnych ma możliwość skorzystania z uprawnień z zakresu równego traktowania i zakazu dyskryminacji.
Keywords: równe traktowanie; dyskryminacja; zatrudnienie; prawo pracy