Ograniczenia konstytucyjnego prawa do sądu — zarys problematyki - Węcławska-Misiurek, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Konstytucyjne prawo do sądu, uregulowane w art. 45 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, odgrywa niezwykle istotną rolę w demokratycznym państwie prawa. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie i zbadanie ograniczeń konstytucyjnego prawa dosądu. W tekście została poruszona problematyka definicji prawa do sądu, dopuszczalności ograniczeń, pojęcia sprawy, organu, zasady sprawiedliwości proceduralnej i formalizmu procesowego oraz barier ekonomicznych. Prawo do sądu jest podstawą i gwarancją wszystkich innych praw. Nie jest jednak prawem bezwzględnym i dopuszczalne są jego ograniczenia. Kluczowe jest w tym względzie spełnienie wskazanych w art. 31 ust. 3 Konstytucji RP przesłanek oraz art. 77 ust. 2 Konstytucji RP.
Keywords: prawo do sądu; ograniczenia prawa do sądu; art. 45 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej; art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej; art. 77 ust. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej