Redefinicja postrzegania ciała w dyskursie medialnym — ciałopozytywność i ciałoneutralność - Wójcik, Kaja (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Ciałopozytywność i ciałoneutralność to zjawiska o charakterze społecznym, których manifestacje od kilku lat dostrzegalne są w przestrzeni medialnej. Stojące za owymi pojęciami sposoby rozumienia ciała i cielesności trafiają na nieposiadający długiej historii ruchu fat activism polski grunt, zyskując na popularności widocznej w najpopularniejszych mediach społecznościowych. Poniższy artykuł stanowi próbę nakreślenia definicji i genezy ruchów fat activism, ciałopozytywności i ciałoneutralności, a jednocześnie jest pretekstem do krytycznego namysłu nad polskim tłumaczeniem tych terminów i przeglądem (jednostkowych) polskojęzycznych publikacji odnoszących się do nowo powstałych ruchów.
Keywords: ciałopozytywność; ciałoneutralność; fat activism; dyskurs medialny; wizerunek ciała