Analiza aktualności Radia Nowy Świat i Radia 357 - Wilk, Jakub; Śmigiel, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W węższym ujęciu artykuł podejmuje analizę zbiorów krótkich tekstów opublikowanych przez stacje radiowe Radio Nowy Świat (RNS) oraz Radio 357 (357) w działach poświęconych aktualnym wydarzeniom (w przedziale czasowym 1 lutego–31 marca 2021). Teksty te tworzą korpusy poddane analizie ilościowej i analizie jakościowej. Wyniki prowadzonych obserwacji zestawione zostały na zasadach komparatystyki. W ujęciu szerszym — poprzez zaprezentowaną tu analizę autorzy tekstu przyglądają się przemianom radiowych paratekstów (które są już być może zupełnie nowymi, samodzielnymi komunikatami, a nie jedynie dodatkiem do antenowych przekazów medialnych).
Keywords: radio; aktualności; internet; treści online; aplikacje; komunikacja; radiowy kontent; parateksty; wiadomości; dyskurs; analiza dyskursu