Migracja i powrót do ojczyzny — analiza komiksu "Powrócisz TU" - Rozbicka, Patrycja (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Celem artykułu jest analiza doświadczeń emigracyjnych, postrzegania ojczyny oraz konstruowania tożsamości w perspektywie opowieści graficznej, jaką jest komiks. W artykule dokonano analizy treści komiksu Karoliny Chyżewskiej Powrócisz TU. Doświadczenia emigracyjne głównej bohaterki komiksu zostały omówione z wykorzystaniem kategorii wygenerowanych podczas analizy. Istotnymi kodami dla analizy materiału były pytanie: „kim jestem?” i próba odpowiedzi na nie, wspomnienia matki, polsko-niemieckie różnice kulturowe (w tym wizerunek kobiet, relacje damsko-męskie, tematy tabu), pojęcie ojczyzny oraz relacje matki i córki.
Keywords: migracja; emigracja; polskość; polska kultura; relacje rodzinne; ojczyzna; tożsamość narodowa; Polska; Niemcy