Populizm i globalny kryzys demokracji w kontekście współczesnych mechanizmów medialnych - Olender, Kamil (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Celem artykułu jest przyjrzenie się bieżącym tendencjom konsumpcji medialnej w kontekście erozji procesów demokratycznych na przykładzie wybranych państw na świecie oraz próba znalezienia odpowiedzi na pytanie, czy sposób, w jaki skonstruowane są media wpływa na wzmożenie i popularyzację ruchów autokratycznych i populistycznych. Przyjęto wstępną hipotezę badawczą wskazującą, że działanie mediów i kształtowane przez nie przyzwyczaje nia konsumenckie odbiorców znacząco wspierają komunikacje antydemokratycznych aktorów sceny politycznej.
Keywords: demokracja; social media; media; komunikacja; populizm