Nauka o literaturze w kontekście teorii Siegfrieda Schmidta - Płoszaj, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Profesjonalizacja, empiryczna weryfikacja, interdyscyplinarność i przydatność — takie oto cztery imperatywy zostaną przedstawione w niniejszym artykule jako filary teorii stworzonej przez Siegfrieda Schmidta (zwanej teorią tekstów). Koncepcja, o której tutaj mowa, skoncentrowana jest wokół nauki o (szeroko pojętej) literaturze z perspektywy paradygmatu konstruktywistycznego, a prezentowane zgodnie z nią postulaty nabierają szczególnego znaczenia w kontekście prowadzenia pożytecznej działalności naukowej z zakresu badań literackich.
Keywords: nauka o literaturze; badania literackie; konstruktywizm; profesjonalizacja; empiryczna weryfikacja; interdyscyplinarność; przydatność