Oczekiwania i potrzeby przedstawicieli pokolenia Z względem wewnętrznych działań employer brandingowych w świetle badań własnych - Kijewska, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Pokolenie Z stanowi aktualnie najmłodszą grupę na rynku pracy. Budowanie karieryzawodowej przez jej przedstawicieli zbiegło się w czasie z intensywnym rozwojem działańz zakresu wewnętrznego employer brandingu. Nadrzędnym celem niniejszego artykułu jest próba wyodrębnienia najbardziej znaczących oczekiwań i potrzeb, jakie przejawiają członkowie generacji Z względem budowania marki pracodawcy wewnątrz organizacji. Aby tego dokonać, zrealizowanezostało badanie jakościowe, które przyjęło formę pogłębionych wywiadów indywidualnych. Dane zdobyte podczas dziewięciu spotkań z przedstawicielami pokolenia Z mogą posłużyć jako zbiór wskazówek dla organizacji decydujących się na zatrudnienie młodych osób.
Keywords: pokolenie Z; employer branding; wewnętrzny employer branding; marka pracodawcy