Prawo, język i komunikacja — stan i perspekty wybadań nad zniesławieniem i mową nienawiści - Grech, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Niniejszy tekst ma charakter przeglądowy i teoretyczny, a w jego ramach zamierzono realizację dwóch głównych celów. Pierwszym z nich jest skrótowy przegląd historycznych i aktualnych pól badawczych łączących problematykę prawną oraz naukę o komunikacji i językoznawstwo, jak również perspektyw rozwoju, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji w Polsce. Zamierzeniem tego przeglądu jest sprawdzenie, czy w ramach badań lingwistyki prawnej podejmowane były problemy, które zostaną przedstawione w drugiej części tekstu. Drugim celem tekstu jest wskazanie propozycji nowych obszarów badań wypowiedzi pod kątem istotnych prawnych pojęć takich jak atak werbalny, „mowa nienawiści”, dyskredytacja czy zniesławienie.
Keywords: prawo; lingwistyka; nauka o komunikacji; lingwistyka prawa; lingwistyka kryminalistyczna; legal design