Normy etyki zawodowej jako czynnik powinnościowy w „służbach” administracji publicznej w obszarach zadaniowych związanych z egalitaryzmem społecznym na przykładzie Centrów Integracji Społecznej – między równością a pomocniczością - Nowak, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Głównym celem niniejszego artykułu jest analiza norm etycznych jako czynnika powinnościowego funkcjonowania wybranych służb publicznych, ukazanych w kontekście znaczenia zasady równości. Badania za punkt wyjścia przyjmują poglądy i koncepcję Profesora F. Longchampsa de Bériera, dlatego też pierwsza część pracy odnosi się do krótkiego przeglądu badań szkoły wrocławskiej w tym obszarze. Następnie ukazany zostaje wpływ norm etycznych na wybrane regulacje prawne – pragmatyki urzędnicze. Wskazane zostają elementy infrastruktury etycznej i ich znaczenie dla funkcjonowania służb publicznych. Trzecia część odnosi się do pracowników Centrów Integracji Społecznej, których praca ma szczególne znaczenie dla realizacji konstytucyjnej zasady równości i tu także postawione zostaje pytanie o znaczenie norm etycznych.
Keywords: Longchamps de Bérier, Franciszek (1912-1969); służby publiczne; normy etyczne; pragmatyki urzędnicze; etyka zawodowa; zasada równości