Dostęp (dostępność) do usług opieki zdrowotnej osób z niepełnosprawnościami z perspektywy działalności Rzecznika Praw Obywatelskich - Sobańska-Laskowska, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Rzecznik Praw Obywatelskich jest konstytucyjnym organem państwa powołanym w celu ochrony praw i wolności człowieka i obywatela. W swojej działalności RPO jest niezawisły, niezależny od innych organów państwowych i odpowiada jedynie przed Sejmem na zasadach określonych w ustawie o Rzeczniku Praw Obywatelskich. Konstytucja gwarantuje każdemu prawo zwrócenia się do Rzecznika z wnioskiem o pomoc w ochronie swoich wolności lub praw naruszonych przez organy władzy publicznej. Jednym z istotnych elementów działalności Rzecznika jest ochrona praw osób z niepełnosprawnościami. Osoby te mogą złożyć wniosek do Rzecznika zarówno osobiście, jak i przez osobę trzecią, a także za pośrednictwem reprezentujących ich organizacji. Interwencje podejmowane są zarówno w sprawach indywidualnych, jak i w aspekcie generalnym. Niniejsze opracowanie poświęcone będzie wąskiemu aspektowi ochrony praw osób z niepełnosprawnościami, tj. dostępu do usług opieki zdrowotnej, i oparte na raporcie Rzecznika Praw Obywatelskich Dostępność usług opieki zdrowotnej dla osób z niepełnosprawnościami – analiza i zalecenia z 2020 r. Omówione również zostaną wybrane przypadki spraw indywidualnych, jak i działania o charakterze generalnym ukierunkowane na eliminację przeszkód i barier w zakresie dostępności usług opieki zdrowotnej, aby umożliwić osobom z niepełnosprawnościami korzystanie z nich w sposób samodzielny, na równi z innymi osobami.
Keywords: Konwencja ONZ; osoba z niepełnosprawnością; dostępność; likwidacja barier