Ustalenie przez sąd świadczenia alimentacyjnego uwzględniającego usprawiedliwione potrzeby dziecka jako element ochrony przed wykluczeniem społecznym - Kozłowska, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Wykluczenie społeczne występuje we wszystkich państwach i społecznościach świata. Co do zasady pod tym pojęciem powinno rozumieć się niezdolność do uczestnictwa w ważnych aspektach życia zbiorowego, społecznego, gospodarczego, politycznego, kulturalnego oraz w normalnych aktywnościach charakterystycznych dla danego społeczeństwa. Dzieci są specjalną grupą społeczną, mającą specjalne potrzeby, a jednocześnie tą, która najbardziej zagrożona jest ubóstwem. Obserwacja życia społecznego pokazuje, iż coraz większa liczba dzieci podlega zjawisku wykluczenia społecznego. W nauce i orzecznictwie prawa rodzinnego przyjmuje się, że dziecko, które nie może zaspokoić w pełni swoich usprawiedliwionych potrzeb, popada w niedostatek. W tym kontekście rola sądu w określeniu wysokości świadczenia alimentacyjnego, które pozwoli na zaspokojenie usprawiedliwionych potrzeb dziecka, jawi się jako element ochrony przed jego wykluczeniem społecznym, do którego może doprowadzić ubóstwo uprawnionego.
Keywords: alimenty; usprawiedliwione potrzeby dziecka; wykluczenie społeczne