Prowadzenie działalności gospodarczej w Polsce : czy wszyscy cudzoziemcy traktowani są na równych zasadach? - Gutierrez, Patryk (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W odniesieniu do prawnej możliwości prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce w niniejszej pracy podjęto się odpowiedzi na pytanie: czy wszyscy cudzoziemcy traktowani są na równych zasadach? Przeprowadzona analiza uregulowań prawnych wykazała, że część cudzoziemców może podejmować oraz wykonywać działalność gospodarczą na takich samych zasadach jak Polacy. Natomiast pozostali cudzoziemcy mogą prowadzić działalność gospodarczą w zakresie prawnie im wyznaczonym. Zauważyć można, że ograniczenia związane z podejmowaniem oraz wykonywaniem działalności gospodarczej przez cudzoziemców w Polsce są konsekwencją niespełnienia przez nich pewnych prawnych wymogów związanych np. z obywatelstwem, czy posiadanym zezwoleniem na pobyt czasowy.
Keywords: działalność gospodarcza; cudzoziemcy; obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej; zasada równości wobec prawa; zakaz dyskryminacji