Zasada równości wobec prawa a wykluczenie osób bezdomnych z dostępu do świadczeń pomocy społecznej - Cendrowicz, Dominika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Publikacja podejmuje zagadnienie równości wobec prawa na tle problematyki prawnej wykluczenia osób bezdomnych z dostępu do świadczeń z zakresu pomocy społecznej. W publikacji omówione zostanie pojęcie osoby bezdomnej, a także zostaną wyodrębnione i poddane analizie podstawowe obszary wykluczenia tych osób z dostępu do świadczeń z zakresu ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej. Sformułowane zostaną wnioski na temat postulowanych zmian prawa w obszarze możliwości korzystania przez osoby bezdomne ze świadczeń z zakresu pomocy społecznej.
Keywords: zasada równości; osoba bezdomna; bezdomność; pomoc społeczna; prawo do świadczeń z zakresu pomocy społecznej