Gwarancje procesowe na drodze administracyjnej i sądowoadministracyjnej realizacji zasady równego traktowania - Adamiak, Barbara (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Zasada ogólna równego traktowania wiąże organy administracji publicznej w kształtowaniu sytuacji prawnej zarówno w zakresie uprawnień, jak i obowiązków jednostek. Dla jej realizacji niezbędne jest stworzenie możliwości obrony prawnej przez przyznanie prawa do zaskarżenia za pomocą środków prawnych. Gwarancje procesowe mają zatem zasadnicze znaczenie, pełniąc funkcje prewencyjne, a także represyjne. Prewencyjne tworzą bowiem element, który organ uwzględnia, aby uchylić się od skutków prawnych naruszenia prawa (np. związanych z roszczeniem odszkodowawczym). Represyjny, otwierając możliwość prawną wyeliminowania z obrotu prawnego niezgodnej z prawem decyzji.
Keywords: postępowanie administracyjne; równe traktowanie; gwarancje prawne; wznowienie postępowania administracyjnego; podstawy uwzględnienia skargi przez sąd administracyjny