Wieloaspektowość zasady równości - Kordik, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Zasada równości pomimo jej dwudziestoczteroletniego obowiązywania w ustawie zasadniczej nadal zajmuje poczesne miejsce w gałęzi prawa. Wskazać nadto trzeba, że budzi wśród judykatury Trybunału Konstytucyjnego oraz doktryny przedmiotu rozliczne wątpliwości pomimo ugruntowanego konceptu jej rozumienia. Powyższe rozbieżności mimo stałych elementów ją determinujących wymagają ujednolicenia. Wynika to z faktu zmiennych czynników społecznych oraz gospodarczych, których dostosowanie nie pozostaje rzeczą łatwą. W następstwie tej wieloaspektowości zasada równości pozostaje nadal intensywnym czynnikiem kształtującym prawa jednostki we współczesnym świecie.
Keywords: równość; prawa; konstytucja; równouprawnienie; determinujące czynniki; doktryna; orzecznictwo