Historia doktryn politycznych i prawnych (do XVIII wieku) - Koczan, Marcin; Winnicki, Zdzisław J. (GAJT Wydawnictwo 1991 s.c., 2022)
Historia doktryn politycznych i prawnych zaliczana jest do przedmiotów prawniczych. Przedmioty te stanowią grupę treści dydaktycznych w ramach programu kierunku Stosunków Międzynarodowych obok Międzynarodowych stosunków politycznych i Międzynarodowych stosunków gospodarczych. Przedmiot wyodrębnił się na europejskich Wydziałach Prawa na przełomie XIX i XX wieku z zagadnień Filozofii prawa i Teorii państwa i prawa, jako przedmiot formacyjny.Niniejsza publikacja wynika z wieloletniego doświadczenia dydaktycznego. Jest przemyślaną formułą przewodnika po wykładzie jakiej dokonali Zdzisław J. Winnicki i Marcin Koczan. Jesteśmy głęboko przekonani, że lektura niniejszej publikacji pomoże Studentom orientować się w etapach i przyczynach kształtowania się europejskich koncepcji polityczno-ustrojowych w ramach kolejnych etapów kształtowania się europejskich poglądów na państwo, prawo w tym ustrój państwowy.
Keywords: prawo; polityka; doktryny prawne; historia myśli politycznej