Przykłady ograniczenia wolności słowa na podstawie polskiego kodeksu karnego z 1932 roku w świetle doktryny oraz orzecznictwa z okresu międzywojennego - Pasek, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2022)
Artykuł analizuje stany faktyczne przestępstw ujętych w polskim kodeksie karnym z 1932 r. ograniczających prawo do swobodnego wyrażania swoich myśli i przekonań. Wykazano, że zakres ochrony dóbr prawnych kolidujących z wolnością słowa był twórczo kształtowany przez doktrynę prawa i judykaturę. Pod tym kątem omówione zostały kolejno: osłabianie ducha obronnego społeczeństwa w czasie wojny lub w okresie grożącej wojny (art. 104), rozpowszechnianie za granicą nieprawdziwych wiadomości w celu szkodzenia interesom Państwa Polskiego (art. 109), nawoływanie do wojny zaczepnej (art. 113), znieważanie władzy, urzędu, wojska lub marynarki wojennej (art. 127), lżenie lub wyszydzanie Narodu albo Państwa Polskiego oraz nawoływanie do popełnienia przestępstwa (art. 154). Analiza tych stanów faktycznych potwierdziła, że prawo do swobodnego wyrażania swoich myśli i przekonań nie miało nieograniczonego charakteru. Korzystanie z niego nie mogło bowiem skutkować wyczerpaniem ustawowych znamion przestępstw ujętych w cytowanych w opracowaniu artykułach kodeksu karnego pod rygorem zastosowania przewidzianych w nich surowych sankcji.
Keywords: kodeks karny; wolność słowa; znieważenie; rozpowszechnianie fałszywych wiadomości