Odwiedzenie od wiary według Kodeksu Kar Głównych i Poprawczych z 1847 r. - Koredczuk, Józef (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2022)
Przestępstwa przeciwko religii w Kodeksie Kar Głównych i Poprawczych uznano za bardzo ważne, zaliczając je do przestępstw dotyczących bezpośrednio Rządu. Religię w Kodeksie uznano za główną podstawę porządku i pomyślności społeczeństw. Dlatego twórcy Kodeksu uznali za konieczne przeciwstawić się zamachom dążącym do zachwiania wiary chrześcijańskiej, a szczególnie prawosławnej. Jednym z takich zamachów godzących w fundamenty religijne państwa było odstąpienie od wiary, czyli apostazja. Szczególnej ochronie na podstawie Kodeksu podlegała religia prawosławna jako religia panująca nie tylko w Rosji, ale również w Królestwie Polskim. Przepisy Kodeksu obowiązujące w Królestwie z jednej strony chroniły Kościół katolicki przed zamachami na niego, z drugiej zaś strony były formą represji w imię ochrony uprzywilejowanej pozycji Kościoła prawosławnego.
Keywords: Kodeks Kar Głównych i Poprawczych; kościół prawosławny; Królestwo Polskie; odwiedzenie od wiary; przestępstwa przeciwko religii; wyznanie chrześcijańskie