Stosunki wyznaniowe u progu konstytucjonalizmu w świetle francuskich doświadczeń ustrojowo-prawnych schyłku XVIII w. - Wiązek, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2022)
Autor podjął próbę nakreślenia złożonej problematyki stosunków wyznaniowych we Francji w najbardziej burzliwym okresie jej dziejów – w dobie Wielkiej Rewolucji. Jego intencją było przedstawienie zagadnienia z punktu widzenia historyka państwa i prawa w kontekście rodzącego się konstytucjonalizmu. Przyjęta konwencja obligowała do wnikliwej analizy aktów legislacyjnych (zwłaszcza: konstytucji) i przyjęcia jako podstawowej metody badawczej – egzegezy tekstu normatywnego, co w konsekwencji skutkować musiało stosunkowo oszczędnym korzystaniem z bogatego arsenału metodologicznego instrumentarium. Dotyczy to zwłaszcza kuszącej i cieszącej się sporą popularnością komparatystyki prawniczej. Zakres terytorialny i temporalny wybrano nieprzypadkowo, bowiem dla współczesnego kształtu stosunków wyznaniowych w sensie uniwersalnym, francuskie doświadczenia ustrojowo-prawne schyłku XVIII w. mają niewątpliwie znaczenie kapitalne. Dokonane eksploracje pozwoliły ostatecznie na sformułowanie licznych uwag, spostrzeżeń i opinii, które w przekonaniu autora stanowić będą godne uzupełnienie wciąż aktualnej dyskusji, budzącej rozliczne kontrowersje i polemiki.
Keywords: historia prawa; prawo wyznaniowe; konstytucjonalizm; ustrój Francji