Bluźnierstwo (blasphemous libel) jako źródło odpowiedzialności karnej w prawie angielskim - Szymura, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2022)
Przedmiotem artykułu jest próba omówienia genezy oraz ewolucji odpowiedzialności za bluźnierstwo w prawie angielskim. Nieokreśloność oraz arbitralność oceny bluźnierczych twierdzeń prowadziła od penalizacji twierdzeń będących krytyką panującej religii do stopniowego zaniku postępowań dotyczących tego czynu zabronionego w XX w. Próby opierania nowych oskarżeń o badaną podstawę odpowiedzialności doprowadziły do formalnej abolicji bluźnierstwa przez brytyjski Parlament w 2008 r
Keywords: bluźnierstwo; common law; Whitehouse vs. Lemon; wolność słowa; wolność religii