Wolności szlacheckie w Rzeczypospolitej Obojga Narodów - Naworski, Zbigniew (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2022)
Celem opracowania jest charakterystyka części składowych wolności szlacheckiej z perspektywy okresu Rzeczypospolitej szlacheckiej oraz czasów współczesnych. Autor wskazuje, że dotychczas w zasadzie brak dokładnego zdefiniowania zakresu tej wolności. Z reguły określa się ją owym zbiorczym terminem „wolność szlachecka”, choć należałoby używać raczej liczby mnogiej „wolności szlacheckie”. W artykule autor wnikliwie analizuje wolności polityczne, wolność sumienia i wyznania, wolność słowa i opinii, wolności osobiste oraz wolności prawa ekonomiczne, socjalne i kulturalne szlachty. Ustala także, czy wolności te w sensie prawnym obejmowały cały stan szlachecki, czy tylko jego część. Szczegółowe rozważania rodzajów tych wolności zostały poprzedzone analizą statusu prawnego stanu szlacheckiego.
Keywords: przywileje; szlachta; wolność; Rzeczpospolita