Zakaz znieważania zmarłych w prawie ateńskim - Rominkiewicz, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2022)
Tekst poświęcony jest ochronie czci zmarłych w prawie ateńskim. Autor przedstawił najpierw tà apórreta, czyli „słowa zakazane” w prawie ateńskim, których bezpodstawne użycie pod czyimś adresem mogło skutkować wniesieniem skargi z tytułu zniesławienia (díke kakegorías). Następnie zaprezentował i omówił źródła, które świadczą o wprowadzeniu przez Solona zakazu znieważania zmarłych. W dalszej części publikacji autor odniósł się do wysokości grzywny, którą musiała zapłacić osoba skazana za lżenie zmarłego, oraz omówił zwięźle procedurę w sprawach o zniesławienie. Podkreślił, że wprowadzona w Atenach generalna ochrona czci zmarłych była w świecie antycznym zjawiskiem wyjątkowym. Na końcu autor przedstawił dalsze losy greckiego zakazu lżenia zmarłych w kulturze europejskiej
Keywords: apórreta; Chilon; kakegoría; ochrona czci zmarłych; prawo ateńskie; Solon (ca 670 p.n.e.-ca 560 p.n.e.); zniesławienie