Zagrożenia medialne problemem dziecka i jego rodziny - Nowicka, Ewa (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Technologie informacyjno-komunikacyjne stały się dominującym elementem życia całej rodziny. Codzienny kontakt z nowymi mediami rozpoczyna się w pierwszych latach życia dziecka. Zmiany jakie wprowadzają technologie informacyjne do życia współczesnej rodziny posiadają charakter pozytywny, ale także negatywny. Niestety, coraz częściej obserwuje się ujemne skutki nieodpowiedniego korzystania z mediów przez samych rodziców, a przede wszystkim przez dzieci i młodzież.
Keywords: rodzina; dziecko; wychowanie; media; zagrożenia medialne