Potrzeby mieszkaniowe dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną – perspektywa rodziców - Franczyk, Agnieszka; Kurcz, Weronika (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Problematyka samodzielności i niezależności osób z niepełnosprawnością intelektualną jest często omawiana w literaturze pedagogicznej, bywa jednak ujmowana w wąskim zakresie. Obejmuje kwestie podejmowania decyzji w błahych sprawach, pomijając te fundamentalne, np. dotyczące możliwości decydowania o tym, gdzie i z kim zamieszkać.
Keywords: potrzeby mieszkaniowe; samodzielność; autonomia; dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną; domy L’Arche