Nieuchronność zmian edukacyjnych w zmieniającym się społeczeństwie - Szempruch, Jolanta (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Artykuł przedstawia analizę zmian edukacyjnych, dokonujących się w warunkach zmieniającego się świata. Autorka na podstawie dostępnej literatury – a szczególnie książki profesora Mirosława J. Szymańskiego – poszukuje odpowiedzi na pytania dotyczące przygotowania (się) jednostki do odpowiedzialnego funkcjonowania w zmieniającym się społeczeństwie, możliwości sprawnego działania w nowych warunków kulturowych, rozumienia zjawisk i kierowania sobą. Na tym tle sygnalizuje zmieniające się zadania szkoły i nauczyciela.
Keywords: edukacja; zmiana; społeczeństwo; nauczyciel; uczeń; szkoła; wychowanie; wartości; nierówności; Inny