Kultura pracy a jakość życia - Mruk, Henryk (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Nadmierna eksploatacja zasobów ziemi, pandemia, wojna Rosji z Ukrainą to szczególne warunki powodujące zmiany funkcjonowania przedsiębiorstw. Te warunki przyczyniają się do zmian oczekiwań pracowników w odniesieniu do warunków pracy w przedsiębiorstwach. Prowadzi to do zmian w działaniu przywódców organizacji. Pracownicy oczekują od liderów tworzenia warunkówdo mądrej pracy. Oczekują dialogu, transparentności, poczucia bezpieczeństwa, równoważenia pracy zawodowej z jakością życia, korzystania z możliwości rozwijania siebie. Wyzwaniem dla liderów jest skuteczne komunikowanie się z pracownikami, uwzględnianie ich potrzeb, dbanie o czas dla realizowania siebie. Rosną oczekiwania w odniesieniu do wiedzy merytorycznej, empatii oraz znajomości psychologii po stronie osób pełniących funkcje przywódcze w biznesie. Kierowanie się oczekiwaniami w zakresie jakości życia pracowników jest warunkiem osiągania celów biznesowych oraz realizowania zadań w kwestii produktywności oraz skuteczności.
Keywords: kultura pracy; kultura organizacyjna; jakość życia; praca zawodowa