Pandemia na Ukrainie : Wyniki autorskiego badania ankietowego - Shvets, Volodymyr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł poświęcony jest pandemii na Ukrainie wywołanej przez wirus SARS-CoV-2. Celem pracy jest analiza wyników badania studentów na temat pandemii opartego na autorskim kwestionariuszu. W artykule przedstawiono kwestie organizacji badania, przeprowadzono analizę osobistegoi psychologicznego postrzegania pandemii przez respondentów, oceniono środki legislacyjne i wykonawcze stosowane na Ukrainie w celu ograniczenia pandemii i przeciwdziałania jej rozprzestrzenianiu się. Respondentami w badaniu byli studenci kierunku rachunkowość i podatki na Wydziale Ekonomicznym Lwowskiego Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki. Spojrzenie studentów tej specjalności jest ważne, ponieważ w przyszłości będą oni dostarczać informacji potrzebnychdo podejmowania decyzji podmiotom gospodarczym, co jest istotne w sytuacjach kryzysowych. Ankieta pisemna została przeprowadzona zdalnie po drugim miesiącu trwania pandemii. Kwestionariusz zawierał dwanaście pytań dotyczących postrzegania pandemii i sposobów jej przezwyciężenia. Wyniki badania zostały przeanalizowane w świetle wydarzeń następujących w ciągu rokupo przeprowadzeniu badania. Wartością doświadczenia badawczego jest możliwość porównania wyników badania z późniejszymi wydarzeniami i działaniami naprawczymi rządu prowadzącymido ograniczenia negatywnych skutków pandemii i innych zagrożeń w przyszłości.
Keywords: ankieta; COVID-19; pandemia; przedsiębiorstwa; studenci; sytuacja nadzwyczajna; Ukraina