Funkcjonowanie aplikacji mobilnych pomocnych w walce z pandemią COVID-19 w świetle wybranych norm prawnych - Szalonka, Adrianna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest dokonanie przeglądu źródeł prawnych, które stanowią podstawę do wdrożenia zdrowotnych aplikacji mobilnych podczas trwającej na świecie pandemii. W pracy sformułowano hipotezę badawczą — normy prawne gwarantują bezpieczeństwo ochrony danych osobowych w funkcjonowaniu i korzystaniu z aplikacji. Na podstawie dokonanego przeglądu można stwierdzić, że normy prawa unijnego oraz polskiego gwarantują bezpieczeństwo i ochronę danych korzystających obligatoryjnie i nieobligatoryjnie. Gromadzone dane nie mogą być przetwarzane w celach komercyjnych i nie powinny być przetwarzane do nadzoru obywateli.
Keywords: aplikacje mobilne; ochrona danych osobowych