Castrum Bene 15 : a castle as a status symbol - Boguszewicz, Artur; Radziszewska, Janina (Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych,Katedra Etnologii i Antropologii Kulturowej, 2020)
Publikacja dedykowana jest pamięci polskiego kastellologa prof. Leszka Kajzera (1944-2016) i stanowi zbiór tekstów obejmujących zagadnienia zamku jako symbolu statusu widzianego z perspektywy rozbudowy władztwa terytorialnego, waloryzacji przestrzeni w odniesieniu do lokalizacji obiektów i ich struktury wewnętrznej, społecznego kontekstu funkcjonowania warowni, a także habitusu ich mieszkańców. Szerokie grono europejskich badaczy – archeologów, antropologów kultury, architektów, historyków i historyków sztuki – poddało analizie militarne, polityczne, ekonomiczne, rezydencjalne i symboliczne powody wznoszenia zamków. Będąc efektem 15 Międzynarodowej Konferencji Castrum Bene, inicjuje jednocześnie serię wydawniczą Studia Castellologica – forum dla przedstawicieli różnych dyscyplin nauki, których obszarem badań są kwestie społeczne, kulturowe i biologiczne kluczowe dla szeroko rozumianej problematyki związanej z zamkami.
Keywords: Kajzer, Leszek (1944-2016); wczesny okres nowożytny; zamki; średniowiecze; Europa Środkowa; archeologia; architektura; historia; kultura materialna; symbol statusu