Sens i możliwość edukacji w utopijnym urzeczywistnieniu. Refleksja pisana przypadkiem - Przanowska, Małgorzata (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule postawione zostaje pytanie o utopię i edukację oraz o ich wzajemne związki. Autorka ukazuje impuls hermeneutycznego odczytania tych związków w doświadczeniu pytajności i pytajności doświadczenia, które streszcza się w motywie strzeżenia otwartości i możliwości tworzenia. Autorka proponuje ćwiczenie intelektualne (utopistyczne), aby spróbować dostrzec inny niż użytkowo--instrumentalny (narzędzie naprawy lub ulepszenia świata) sens edukacji. W rezultacie dochodzi do wniosku, że edukacja posiada możliwość i rzeczywistość bycia eudukacją, czyli udziałem w radości rozpoznawania i otwierania możliwości szczęśliwego życia.
Keywords: pytanie; pytajność; otwartość; sens edukacji; edukacja; wolność; twórczość; rozpoznanie; ruch istnienia; myślenie; doświadczenie; zmiana życia; kształtowanie, theoria