Piekło – Niebo – spektakl teatralny (nie tylko) dla dzieci jako utopijna wizja społeczeństwa obywatelskiego - Sanecka, Anna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Większość opowieści dla dzieci zawiera jakieś elementy utopii oraz wizji idealnego świata. Te najbardziej współczesne historie zawierają wizje świata demokratycznego, stając się w ten sposób narzędziami przydatnymi w procesie edukacji dzieci do demokracji i wychowania obywatelskiego. Niniejszy tekst zawiera interpretację spektaklu teatralnego Piekło-Niebo z repertuaru Wrocławskiego Teatru Lalek, w którym odnajduję pewne idealne koncepcje demokracji (raczej tej codziennej niż politycznej) oraz demokraty. Czy spektakl teatralny, przedstawiający świat, w którym możliwe są demokratyczne relacje nawet z Bogiem, może pełnić rolę edukacyjno-utopijnego projektu kulturowego? W moim artykule próbuję znaleźć odpowiedź na to pytanie.
Keywords: spektakl dla dzieci; demokracja (codzienna); utopia; edukacja do demokracji; wychowanie obywatelskie