Niepełnoletni aktywiści w społeczeństwie demokratycznym - Achremowicz, Hanna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest podjęcie refleksji nad pozycją niepełnoletnich aktywistów w społeczeństwie demokratycznym. Partycypacja młodzieży staje się coraz ważniejszym postulatem – zarówno na gruncie praktyki demokratycznej, jak i rozważań teoretycznych. W społeczeństwie demokratycznym operujemy jednak wokół pewnego paradoksu: z jednej strony, chcemy, aby młodzi ludzie angażowali się obywatelsko, z drugiej strony, ich krytyczne zaangażowanie sprawia, że wykraczają poza swoją „rolę”. W kolejnych częściach tekstu autorka analizuje i interpretuje dwa klasyczne sposoby rozumienia demokracji obecne w literaturze przedmiotu pod kątem pozycji młodzieży jako obywateli, następnie wskazuje przykłady i wątki obecne w debacie wokół partycypacji młodzieży, które trafnie obrazują wskazany paradoks i problematyczność ich zaangażowania.
Keywords: partycypacja młodzieży; demokracja; niepełnoletni aktywiści; obywatelstwo młodzieży; zaangażowanie społeczne