Kształtowanie angielskiej (Englishness) i walijskiej (Welshness) tożsamości a edukacja obywatelska. Między realizacją (polityki) utopii a praktyką szkolną - Hejwosz-Gromkowska, Daria (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem artykułu jest próba rekonstrukcji współczesnej debaty wokół kształtowania tożsamości angielskiej i walijskiej poprzez system szkolny w ramach szeroko pojętej edukacji obywatelskiej. Podjęta została także próba ukazania, że tożsamość narodowa, jak i obywatelstwo stanowią nie tylko zmienną konstrukcję społeczną, ale są też uzależnione od prowadzonej polityki, czy też stają się przedmiotem politycznej gry o władzę. Założono, że edukacja obywatelska może stać się utopią, jeśli jej realizacja w praktyce szkolnej oparta jest w większym stopniu na celach politycznych niż merytorycznych. A egzemplifikacje angielskie i walijskie pokazują, że cele polityczne bywają priorytetem w kształceniu przyszłych obywateli.
Keywords: Walia; Anglia; edukacja obywatelska; tożsamość