Administracyjnoprawne regulacje przeciwdziałania korupcji w sektorze zamówień publicznych - Kozłowska, Małgorzata; Wrześniak, Iwona (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Korupcja to zjawisko, które trudno zamknąć w definicyjnych ramach z uwagi na jej cechy, takie jak powszechność i entropia. W sektorze zamówień publicznych dochodzi do wyraźnej i dynamicznej interakcji między podmiotami publicznymi a prywatnymi przedsiębiorcami przy wykorzystaniu środków publicznych, co prokuruje liczne interakcje korupcyjne. Z tych też przyczyn w sektorze zamówień publicznych zostało ukształtowane wiele regulacji administracyjnoprawnych mających za przedmiot przeciwdziałanie temu zjawisku.
Keywords: korupcja; zamówienia publiczne; prawo administracyjne