Nadużywanie praw podmiotowych na gruncie prawa zamówień publicznych - Klich, Grzegorz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Nadużycie prawa podmiotowego jest jedną z podstawowych konstrukcji jurydycznych prawa prywatnego. Z uwagi na istniejące w ramach ustawy Prawo zamówień publicznych (dalej: p.z.p.) odesłanie do przepisów kodeksu cywilnego instytucja ta znajduje również zastosowanie na gruncie p.z.p. Celem artykułu jest zbadanie, w jakim zakresie to cywilnoprawne unormowanie jest przydatne w ramach regulacji p.z.p. oraz czy jego zastosowanie wiąże się z okolicznościami i uprawnieniami charakterystycznymi dla systemu zamówień publicznych.
Keywords: nadużycie prawa; zamówienia publiczne; swoboda umów; prawa podmiotowe