Zaufanie w systemie zamówień publicznych - Chrisidu-Budnik, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Problematyka podjęta w artykule koncentruje się na zagadnieniu roli zaufania w systemie zamówień publicznych. Celem tekstu jest ukazanie koncepcji zaufania w perspektywie dorobku nowej ekonomii instytucjonalnej. W analizie uwzględniono przede wszystkim ekonomiczną teorię kontraktu, koszty transakcyjne i teorię asymetrii informacji.
Keywords: zamówienia publiczne; zaufanie; nowa ekonomia instytucjonalna