Wolność ekspresji sędziego : próba konceptualizacji - Jabłoński, Paweł; Kaczmarek, Przemysław; Wojtanowski, Mateusz
Celem artykułu jest prezentacja zagadnienia wolności ekspresji sędziego z uwzględnieniem realiów polskiego porządku prawnego. Dokonując jej, zamierzamy zastosować perspektywę granic władzy prawniczej (odnoszonych do interpretacji tekstów prawnych oraz innych aspektów wykonywania funkcji profesjonalnej obsługi prawnej). Perspektywa ta potraktowana jest jako narzędzie strukturyzacji interesującego nas zagadnienia. Wyróżniamy cztery granice tej władzy: kulturę polityczno-prawną, tekst prawny, kulturę prawniczą indywidualne wyczucie aksjologiczne. Kultura polityczno-prawna wyznacza podstawowe ramy aksjologiczne, które nadają spójność całej strukturze. Granica druga, tekst prawny, rozumiana jest przez nas jako przepisy prawne (zbiór wszystkich przepisów prawnych obowiązujących w danym miejscu i czasie). Z kolei kultura prawnicza stanowi niezbędny do poprawnego stosowania prawa zespół wiedzy i umiejętności, kształtowany w toku historycznego rozwoju wspólnoty prawniczej. Wreszcie granica ostatnia – indywidualne wyczucie aksjologiczne – dotyczy podejmowanych przez stosującego prawo jurystę sądów wartościujących, które mogą być tematyzowane za pomocą takich pojęć: poczucie stosowności, rozsądek, smak. W konkluzji formułujemy trzy zadnia badawcze jakie wydają się uzasadnione na gruncie wcześniejszych rozważań: a) rozwijanie rekomendacji dla tych sfer ekspresji sędziego, które nie są jednoznacznie wyznaczone przez trzy pierwsze wyróżniane przez nas granice, b) rozpoznawanie oraz konceptualizacja napięć i niespójności występujących między poszczególnymi granicami, c) zaangażowanie w debatę o kształt współczesnej polskiej kultury polityczno-prawnej.
Keywords: wolność ekspresji; sędzia; liberalna kultura polityczno-prawna; profesjonalna kultura prawnicza; indywidualne wyczucie aksjologiczne