Kilka uwag o koncepcji modelu rozstrzygania spraw z zakresu ochrony konkurencji oraz regulacji sektorowej - Stankiewicz, Rafał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W polskim prawie antymonopolowym istnieją różne mechanizmy rozstrzygania spraw. Na pierwszym etapie sprawy są załatwiane w postępowaniu administracyjnym, prowadzonym przed Prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na drugim postępowanie toczy się przed sądem powszechnym (Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów). W polskiej literaturze jest to nazywane procedurą hybrydową. Formułując wnioski de lege lata, należy uznać, że ewentualna zmiana tego modelu oraz przyjęcie „pełnego modelu administracyjnego”, opartego jednocześnie na założonym systemie sądowej kontroli wykonywania administracji dokonywanej przez sądy administracyjne, wydaje się zasadne.
Keywords: ochrona konkurencji; regulacja sektorowa; Prezes UOKiK; model ochrony konkurencji; postępowanie antymonopolowe