Energetyka obywatelska jako nowy etap rozwoju prawa energetycznego - Lissoń, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Przedmiotem artykułu jest prawne wyodrębnienie energetyki obywatelskiej jako nowego podsektora energetycznego. Stworzenie odpowiednich warunków do jej rozwoju ma się przyczynić do osiągnięcia unijnych i krajowych celów związanych z transformacją energetyczną. Niniejsze opracowanie wyjaśnia pojęcie energetyki obywatelskiej, ukazuje jej cele, formy organizacyjne, przedmiot działalności, prawną niezależność od tradycyjnych przedsiębiorstw energetycznych oraz miejsce przepisów dotyczących tej dziedziny energetyki w aktach prawnych określających zasady funkcjonowania systemu energetycznego.
Keywords: energetyka obywatelska; energetyka lokalna; energetyka rozproszona; prawo energetyczne; polityka energetyczna państwa; odnawialne źródła energii; obywatelska społeczność energetyczna; prosument energii odnawialnej; spółdzielnia energetyczna; klaster energii