Przedsiębiorstwa publiczne we Francji : prywatyzacja zadań publicznych — kierunki zmian - Zacharko, Lidia (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Rozważania nad temat statusu przedsiębiorstw publicznych we Francji w warunkach dynamicznie zmieniającego się otoczenia administracji publicznej potwierdzają złożoność problemów, które są przedmiotem szerokiego dyskursu naukowego. Administracja publiczna nie może odgrywać jedynie roli regulatora rynku usług, w związku z czym miarodajnym kryterium rozstrzygnięć odnośnie do granic prywatyzacji zadań publicznych winno być nie tylko kryterium opłacalności, ale też kryterium interesu publicznego, to jest zagwarantowanie ciągłości zaspokajania potrzeb społecznych.
Keywords: prywatyzacja zadań publicznych; jednostka samorządu terytorialnego; interes publiczny