Zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej w formie placówki całodobowej opieki jako przykład reglamentacji gospodarczej w sferze pomocy społecznej - Cendrowicz, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem artykułu jest analiza instrumentu reglamentacji gospodarczej w formie zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie placówki całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnościami, przewlekle chorych lub w podeszłym wieku. Opracowanie stawia sobie za cel sformułowanie wniosków de lege lata i de lege ferenda na temat przesłanek uzyskania albo cofnięcia zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej w formie placówki całodobowej opieki, o których mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej, a także sankcji za jej prowadzenie bez zezwolenia lub z naruszeniem standardów świadczonych usług.
Keywords: funkcje administracji; reglamentacja gospodarcza; placówka całodobowej opieki